Federal Learning Account: van uitstel tot afstel?

Federal Learning Account: van uitstel tot afstel?

23 oktober 2024

De invoering van de Federal Learning Account (FLA) wordt uitgesteld tot eind april 2025. Dit werd beslist in de Sociale Commissie van De Kamer. De FLA verplicht bedrijven om alle opleidingen per werknemer online te registreren, wat leidt tot een enorme administratieve rompslomp. FeWeb en Unizo zijn voorstander van opleidingen maar niet van de FLA. Beide beroepsorganisaties zijn tevreden met het uitstel, maar blijven pleiten voor volledige afschaffing.

De FLA is in de praktijk een administratieve nachtmerrie voor ondernemers zonder meerwaarde. De FLA verplicht bedrijven om alle opleidingen van werknemers online te registreren. Dit geldt ook voor informele situaties, zoals de uitleg aan een jobstudent op de eerste werkdag. De deadline voor registratie was 30 november, maar is nu uitgesteld naar april 2025.

FeWeb en Unizo zien dit als een stap in de goede richting, maar benadrukken dat het uitstel geen afstel is. Ze willen dat de volgende federale regering de FLA volledig afschaft. In het Vlaams regeerakkoord wordt de afschaffing expliciet gevraagd aan de federale regering. FeWeb en Unizo wijzen op het belang van een goed opleidingsbeleid, maar zien de FLA als een nutteloze administratieve last. Ook diverse politieke partijen erkennen nu deze problematiek. Om herhaling te voorkomen, pleiten de twee verenigingen voor een strikte checklist bij de lancering van nieuwe digitale tools. Vlaanderen heeft reeds zo’n evaluatiesysteem voor digitale diensten.

Tags:

Website created and supported by Starring Jane & Procurios
Sluiten