Legal Workshop (NL): hoe haal je voordeel uit het nieuwe vennootschaps- en auteursrecht?
Het Belgische vennootschapsrecht verandert ingrijpend vanaf 1 mei 2019. Het gaat om de grootste hervorming in 200 jaar!
De basis zelf van de manier waarop een vennootschap werkt wordt radicaal veranderd en dat heeft grote impact op wie vandaag al een vennootschap heeft. Elke bestaande vennootschap zal immers in de overgangsperiode tussen 1 mei 2019 en 1 januari 2024 diverse aanpassingen moeten doorvoeren.
De nieuwe wet opent bovendien mooie opportuniteiten, ook voor wie vandaag nog niet onder vennootschap werkt of wie werkt met een cv of een vof om op een snelle en goedkope manier in de toekomst ook alle voordelen van een bvba te genieten.
Sirius Legal zet in deze opleiding alle gevolgen van de nieuwe wetgeving voor bestaande bvba’s en nv’s op een rijtje én licht de opportuniteiten toe voor wie vandaag onder eigen naam werkt of onder een cv of vof. De basis van de nieuwe wetgeving bestaat erin dat de bvba wordt vervangen door de bv als “basisvennootschap”. De nv blijft enkel behouden voor grote vennootschappen en beursgenoteerde vennootschappen de coöperatieve vennootschap blijft enkel over voor écht coöperatieve projecten.
Bovendien licht Sirius Legal u het voor onze sector erg aantrekkelijke regime van de fiscale behandeling van auteursrechten toe, waarmee iedereen die weleens creatieve arbeid levert via zijn vennootschap (softwarecode schrijven, teksten schrijven, lay-out van website verzorgen, foto's en afbeeldingen maken of bewerken, ...) op een zeer eenvoudige en snelle manier en volkomen legaal een jaarlijks fiscaal voordeel kan doen van enkele honderden tot zelfs enkele duizenden euro's.
Inhoud van de cursus:
Deel 1: De opportuniteiten van het nieuwe vennootschapsrecht
- De nieuwe regels voor bv’s worden op een rijtje gezet
- Wat betekent dit voor bestaande bvba’s en nv’s?
- Wat moet er aangepast worden in uw vennootschapsstatuten en welke stappen moet u hiervoor ondernemen tegen welke datum?
- Wat zijn de nieuwe opportuniteiten en mogelijkheden in de onderlinge samenwerking tussen vennoten die in de statuten of aandeelhoudersovereenkomsten ingebouwd kunnen worden?
- Hoe vertaal je deze nieuwe regels naar een opportuniteit om sneller, beter en meer op maat samen te werken met uw vennoten?
- Hoe zit het met uw aansprakelijkheid als bestuurder? Kan u die beperken? Kan u zich verzekeren?
- Welke nieuwe mogelijkheden zijn er voor aanpassing uw bestaande aandeelhoudersovereenkomsten?
- Wat betekent dit voor wie vandaag nog niet onder een bvba werkt?
- Waarom zou u nu toch beter een bv oprichten?
- Beperken van uw aansprakelijkheid
- Hoe stelt u een goed financieel plan op en waarom is dit zo belangrijk?
- Hoe zit het in de toekomst met oprichtersaansprakelijkheid?
- Wat zijn de voordelen van een bv tov een gcv of vof?
Deel 2: Haal voordeel uit het auteursrecht
- Het auteursrecht kort samengevat
- De fiscaal gunstige behandeling van auteursrechten
Over de docent
Deze interactieve opleiding wordt gegeven door:
Bart Van den Brande
Bart Van den Brande is lid van de Nederlandstalige Orde van advocaten aan de Balie van Brussel sinds 2001. Bart heeft een uitgebreide expertise opgebouwd in media- en reclamerecht, marktpraktijken en consumentenbescherming, intellectueel eigendomsrecht, internet en e-commerce, privacy- en databescherming, IT, software ontwikkeling en de kansspelenwetgeving. Bart werd sedert 2013 jaarlijks omwille van zijn expertise in media en entertainment recht door het internationale vaktijdschrift Global Law Experts als enige Belgische advocaat aangeduid als aanbevolen specialist in media & entertainment law.
Deelnemen
Het aantal deelnemers is beperkt tot 15 personen om de kwaliteit en de interactiviteit van de opleiding te waarborgen.
Korting tot 50%
Is je bedrijf nog geen lid van FeWeb, dan is dit het moment! Zo verdien je meteen je lidgeld geheel of gedeeltelijk terug.
Daarnaast kan je beroep doen op de KMO-Portefeuille (als je bedrijf in Vlaanderen ligt) en op de opleidingspremie van Mediarte (als je bedrijf onder PC 227 valt) of van Cevora (als je bedrijf onder PC200 valt). Zo kan je maximaal de helft van de deelnamebijdrage recupereren.