- Digital Champs Cases
- Esign | Teamwork tussen BOIC en Esign leidt tot een fan-georiënteerde…
Esign | Teamwork tussen BOIC en Esign leidt tot een fan-georiënteerde website
De visie van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité is duidelijk: bijdragen tot het imago van een succesvol land en dit succes delen met iedereen door het aantal Belgische atleten in de wereldtop op de Olympische Spelen aanzienlijk te verhogen. Als de zelfverklaarde topsporters die we zijn, schoot Esign al snel uit de startblokken om hen te helpen met een fan-georiënteerde website vol boeiende verhalen en informatie over Team Belgium. Een ware team effort!
Wat de klant wou
Naast een inspirerende en informatieve website voor fans, atleten en pers, namen vooral de technische uitdagingen de bovenhand. Met een intuïtieve navigatiestructuur, optimalisatie van UX, UI en branding, een gebruiksvriendelijke CMS en een live result tool wisten onze experts zich bezig te houden. En belangrijk: de website moest klaar zijn om de komende 5 tot 10 jaar probleemloos te doorstaan. Om dit alles te verwezenlijken ondernam Esign de volgende stappen:
- Implementatie van een geavanceerde MACH-structuur met verschillende databronnen, waaronder de CRM- en CMS-platformen
- Toepassen van een headless approach met behulp van React, Next.js en GraphQL API
- Een CMS systeem dat 360° contentbeheer mogelijk en makkelijk maakt
- Een vlotte en snelle doorzoekbare filtering van een grote hoeveelheid data
Door het succesvol implementeren van deze technische onderdelen wist Esign een krachtige en complexe digitale oplossing te creëren voor het BOIC die een solide basis biedt met het oog op de toekomst.
MACH-architectuur met diverse databronnen
Een van de belangrijkste verwezenlijkingen is de implementatie van een MACH-architectuur, een verzameling van een aantal premium technologieplatformen: Microservices, API-first, Cloud-native en Headless. Elk van deze onderdelen is voortdurend schaalbaar, vervangbaar en optimaliseerbaar. Deze werkwijze geeft bedrijven de vrijheid om te kiezen uit de beste tools op de markt en een structuur te behouden die het eenvoudig maakt deze in de toekomst aan te passen of te vervangen.
Daarnaast maakt de geavanceerde architectuur het mogelijk voor het BOIC om diverse databronnen te integreren waaronder het CRM-systeem, Belga, het CMS en de custom resulttool. Hierdoor kon het putten uit duizenden records met nieuwsberichten, atletengegevens, sporten, wedstrijden, resultaten en medailles. De op maat gemaakte resultatentool werd specifiek ontwikkeld om tijdens de Spelen snel resultaten te uploaden a.d.h.v. een Exceldocument. De architectuur maakt het achteraf dan weer eenvoudig te vervangen wanneer deze toepassing zijn doel heeft bereikt.
Headless aanpak met React, Next.js en GraphQL API
Esign heeft een headless aanpak toegepast bij de ontwikkeling van de website voor het BOIC. Dit betekent dat de backend (BE) en frontend (FE) van elkaar zijn losgekoppeld. Voor dit project koos Esign voor het gebruik van React, Next.js en GraphQL API, wat resulteerde in een uiterst flexibele en schaalbare oplossing. De implementatie van het Next.js framework, gebouwd op de populaire React-library, was een nieuwe uitdaging voor ons team, die we met succes zijn aangegaan. Deze technische keuzes stellen het BOIC in staat om de website efficiënt te beheren, terwijl tegelijkertijd de prestaties en de gebruikerservaring worden geoptimaliseerd.
Door de combinatie van de structuur en de headless aanpak maken we het het BOIC mogelijk om op een overzichtelijke en exhaustieve manier alle binnenkomende en buitengaande content te beheren. Deze 360° approach geeft hen een stap voor in de sprint tegen de uitdagingen van een erg dynamische sector.
Geavanceerde zoekfunctionaliteit en filtering
Een laatste opmerkelijke functionaliteit die onze developers hebben ontwikkeld voor de website van het BOIC is een geavanceerde zoekfunctie en filtering. Door de grote hoeveelheid data op de website, zoals voornoemde atletengegevens en resultaten, was het essentieel om gebruikers de mogelijkheid te bieden om snel en efficiënt door deze informatie te navigeren. Door een vlot doorzoekbare filtering te implementeren, vergelijkbaar met de functionaliteit op de Team Belgium-medailles pagina, stelden we Team Belgium-fans in staat om specifieke informatie te vinden en resultaten te bekijken op een intuïtieve en gebruikersvriendelijke manier. Een prachtig staaltje maatwerk op vlak van front-end en back-end development.
Conclusie
Dankzij deze teamprestatie van strategen, projectmanagers, designers en developers heeft het BOIC nu een geavanceerde, innovatieve en complexe website die voldoet aan hun specifieke wensen. Het snelle, gebruiksvriendelijke platform dat de community van en rond Team Belgium moet versterken, in combinatie met een overzichtelijk databeheer, moet onze topsporters klaarstomen voor de nabije toekomst.
Ben je ook op zoek naar een digitale oplossing voor je organisatie? Neem dan contact op en laat ons weten hoe wij je kunnen helpen bij je project. Samen met jouw persoonlijke aanspreekpunt bekijken hoe we alles van A tot Z kunnen regelen om jouw wensen te vervullen. Want net zoals iedere topsporter weet ook Esign dat de medailles pas worden uitgereikt op het einde.
0 réactions