DNS Belgium: rapport na 1 jaar 'registrant verification'

DNS Belgium: rapport na 1 jaar 'registrant verification'

10 december 2021

Mensen die een domeinnaam registreren, moeten kunnen bewijzen dat ze wel degelijk zijn wie ze beweren te zijn. Zo zorgt DNS Belgium er voor dat cybercriminelen geen .be adressen kunnen misbruiken. Na 1 jaar werking maakt DNS Belgium een rapport op van dit controlesysteem. 

DNS Belgium beheert alle .be-domeinnamen en waakt over de veiligheid van de .be-zone. Daartoe neemt ze veel initiatieven op het vlak van cybersecurity. Eén ervan is de 'registrant verification' die DNS Belgium vorig jaar in november lanceerde.

Wat is registrant verification?

'Registrant verification' betekent dat mensen die een domeinnaam registreren (de registrant), moeten bewijzen dat ze wel degelijk zijn wie ze beweren te zijn in de gegevens die ze gebruiken om hun domeinnaam te registreren. Nu zijn er nog altijd cybercriminelen die gegevens van andere mensen gebruiken om een domeinnaam te registreren. Om dat te vermijden lanceerde DNS Belgium dus registrant verification.

Een geautomatiseerd proces controleert op basis van een aantal parameters of de gegevens van een domeinnaamhouder correct zijn. Dat gebeurt nog voor DNS Belgium een domeinnaam activeert op het internet. Als DNS Belgium merkt dat er bij de aanvraag om een domeinnaam te registreren gegevens ontbreken of als ze onregelmatigheden vinden in de gegevens, nemen ze contact op met de domeinnaamhouder en zijn registrar.

Zo houdt DNS Belgium mogelijk frauduleuze registraties tegen. Wie domeinnamen wil registreren voor frauduleuze doeleinden, geeft immers vaak foutieve gegevens door bij de aanvraag. En door te vermijden dat malafide websites online komen, grijpen we al in voor ze schade berokkenen.

Bevindingen na een jaar

Van de nieuwe registraties per maand selecteert DNS Belgium gemiddeld 1 procent voor verificatie. Zo controleert de organisatie meer dan 1.500 domeinnaamhouders op één jaar tijd voor in totaal bijna 3.000 domeinnamen.

  • 35 procent reageert op de vraag.
  • 27 procent verifieerde zichzelf door de gevraagde documenten te bezorgen. 25 van die 27% domeinnamen werden vervolgens geactiveerd. 
  • De mensen die niet akkoord gaan met de vraag naar meer gegevens, schermen vaak met hun privacy. DNS Belgium geeft nochtans geen identiteitsgegevens vrij. De persoonlijke registratiegegevens worden goed beschermd en niet getoond op de website of in de tool waarmee je kunt checken wie de eigenaar is van een bepaalde domeinnaam.
  • Over de mensen die helemaal niet reageren op de vraag, kan er moeilijk over geoordeeld worden. Waarschijnlijk zijn er onder hen mensen met slechte bedoelingen. Er zullen ook mensen zijn die gewoon nalatig zijn.

Registrant verification in de toekomst

In de loop van 2022 wil DNS Belgium de controle uitbreiden en evolueren naar een systeem waar de gegevens van elke nieuwe registrant gecontroleerd wordt. Dat zal gebeuren via een portaal waar iedereen zich eenvoudig kan identificeren.

Eenmaal dat systeem werkt, gaat DNS Belgium retroactief ook oude domeinnamen verifiëren.

Bron: DNS Belgium

FeWeb is lid van de Raad van Bestuur van DNS Belgium

Tags:

Website created and supported by Starring Jane & Procurios
Sluiten