Fiscale gerechtigheid voor de digitale sector: Softwareontwikkeling terug onder gunstregime auteursrecht!
7 februari 2025
Dit is een belangrijke overwinning voor de digitale sector en een erkenning van de creatieve en intellectuele waarde van softwareontwikkeling.
"Het fiscale regime voor auteursrechten zal worden uitgebreid om een einde te maken aan de bestaande discriminatie tussen digitale beroepen (die momenteel niet van het regime kunnen profiteren volgens de fiscus) en andere beroepen. Werken die beschermd zijn onder boek XI, titel 6, van het Wetboek van Economisch Recht zullen in aanmerking komen voor het fiscale regime van auteursrechten.”
Met deze passage erkent de regering expliciet de ongelijkheid die gecreëerd werd door de vorige hervorming en kondigt ze aan dat softwareontwikkeling opnieuw onder het fiscaal gunstige auteursrechtregime zal vallen.
De rechtzetting van een historische fout
De afschaffing van het fiscale voordeel voor softwareontwikkelaars was een onbegrijpelijke beslissing die door de sector – terecht – ervaren werd als een discriminatie. Samen met Sirius Legal hebben we destijds alles op alles gezet om deze beslissing ongedaan te maken, maar helaas zonder succes. Het Grondwettelijk Hof bevestigde die discriminatie in 2024, waardoor de vorige regering gedwongen werd om de wetgeving aan te passen. De nieuwe regering zet nu gelukkig de puntjes op de i en herstelt de – in onze ogen altijd al vanzelfsprekende – erkenning van software als auteursrechtelijk beschermd werk.
De regeling zoals ze bestaat sinds 1 januari 2023 vertrekt van een aantal uitgangspunten die toch aanzienlijk afwijken van de oude regeling:
- er moet sprake zijn van een licentie of overdracht van werken in ruil voor een vergoeding én
- de auteur moet om gebruik te maken van het regime, ofwel een kunstenaarsattest hebben (op die manier worden heel wat beroepen de facto uitgesloten)
ofwel aantonen dat zijn werk bestemd is om meegedeeld te worden aan een breed publiek OF om gereproduceerd te worden.
Noteer dat de wet op heden niet expliciet zegt dat software uitgesloten wordt van het gunstregime. Dat was ook het standpunt van de minister tijdens de debatten die de aanpassing van de wet voorafgingen. Al snel na de publicatie van de wet bleek echter dat de wet volgens de minister en volgens de fiscus wél zo gelezen moest worden dat software development integraal uitgesloten werd van het gunstregime.
Wat verandert er dan in de aankomende legislatuur?
Hoewel de details nog moeten worden uitgewerkt, zal deze wijziging waarschijnlijk betekenen dat softwareontwikkelaars hun inkomsten uit softwarecreatie opnieuw kunnen aangeven als auteursrechten, wat gepaard gaat met een gunstiger belastingtarief. Er blijven voorlopig wel nog heel wat vragen open, zoals de exacte datum van inwerkingtreding en de precieze voorwaarden voor het nieuwe regime.
Op het eerste zicht lijken overigens de andere wijzigingen die in 2022 werden ingevoerd – zoals de verplichting van een publieke verspreiding van de werken om te kunnen genieten van het fiscale gunstregime – wél te zullen voortbestaan. Het is ook nog af te wachten hoe dit zal interageren met de andere hervormingen van het auteursrecht die de vorige regering heeft doorgevoerd.