Zelfregulering is de waarborg van de geloofwaardigheid van de sector

Zelfregulering is de waarborg van de geloofwaardigheid van de sector

13 september 2024

“Zelfregulering stelt ons in staat om proactief in te spelen op veranderingen zonder langdurige wetgevende procedures, en toont onze maatschappelijke verantwoordelijkheid,” zegt Marc Frederix, de nieuwe voorzitter van de Raad voor de Reclame (voorheen CommunicatieCentrum). Met een nieuwe strategie en een memorandum waarin gepleit wordt voor meer zelfregulering en minder overheidsbetutteling wil de Raad ethische reclamepraktijken bevorderen en het consumentenvertrouwen versterken.

De nieuwe strategie richt zich op vier kernpijlers: observatie, advies, communicatie en regulering, waarbij de Jury voor Ethische Praktijken (JEP) een cruciale rol speelt in het handhaven van ethische normen. De Raad heeft in de afgelopen jaren al tal van codes geïntroduceerd die de reclame-uitingen positief beïnvloedden, en wil deze aanpak verder versterken. Het memorandum geeft ook een overzicht van recente initiatieven die door de Raad zijn opgezet en benadrukt de effectiviteit van zelfregulering.

Het document werd gedeeld met beleidsmakers op verschillende terreinen, waaronder media, gezondheid en economie. Het moet de basis vormen voor een constructieve dialoog tussen de overheid en de spelers in de sector. De Raad roept alle communicatieprofessionals op om zelfregulering te blijven steunen, aangezien het cruciaal is voor het waarborgen van de geloofwaardigheid van de sector.

Frederix benadrukt het belang van samenwerking:

“Reclame is de motor van een sterke economie en creatief ondernemerschap. Laten we samen werken aan een toekomst waarin ethische reclamepraktijken centraal staan.”

Met dit initiatief hoopt de Raad voor Reclame dat de sector blijft floreren, gebaseerd op integriteit en transparantie, wat essentieel is voor de dynamiek van de moderne maatschappij.

>> Het Memorandum van de Raad voor de Reclame

Tags:

Website created and supported by Starring Jane & Procurios
Sluiten